Aromaterapijom do zdravijeg života

« Nazad na prethodnu stranicu

Aromaterapijom do zdravijeg života

Aromaterapijom do zdravijeg života

U prošlosti se dobro znalo da mirisi imaju veoma lekovito dejstvo na čoveka, pa je upotreba mirišljavih materija bila veoma učestala. Ove materije su se najčešće koristile u obliku mirišljavog dima, čiji je cilj bio čišćenje tela i duha.

Kađenje ima istoriju dugu nekoliko hiljada godina, a sa njegovom upotrebom se počinje u drevnom Egiptu. U ove svrhe su se najčešće koristile mirišljave smole, balsami i još mnoge druge materije, čija je cena neretko dostizala enormne visine. U tom periodu se kađenje pre svega upotrebljavao kao deo verskih rituala u cilju iskupljenja od raznih grehova, za lečenje, eliminisanje mirisa iz prenatrpanih delova gradova, za čišćenje domova i crkava. O visokoj ceni pojedinih mirisnih materija poput smole i tamjana, govori i činjenica da su oni neretko parirali sa cenom zlata. Pored Egipta, mirišljave materije za kađenje su se koristile i u kineskoj, japanskoj, indijskoj, ali i u indijanskoj šamanističkoj kulturi.

Kađenje se i dan danas koristi, ali za to sada već postoje raznovrsni savremeni aparati, a jedan od njih je onaj sa rešetkom za kađenje i kandilom. Kod ovog aparata se iznad kandila postavlja jedna veoma gusta rešetka, na koga se stavljaju razne mirišljave materije. Idealna razdaljina između rešetke i plamena kandila je 7-9 cm, čime se obezbeđuje ravnomerno isparavanje dima. Na ovakav način se sve materije sjedinjavaju u jednu celinu i ispoljavaju svoje dejstvo u obliku veoma prijatnog dima. Kađenje se na ovakav način odvija na jedan specijalan način, tako da dim nije neprijatan ni u malim prostorijama.

Zahvaljujući savremenoj tehnologiji, danas se već na tržištu nalazi veliki broj kvalitetnih i čistih materija:
-razne vrste smola (tamjan, smirna, svetli kopali čistih mirisa, tamni kopali začinskih mirisa, voćni sandarak, citrusna damara, balsamast storaks i začinski opoponaks)
-lekovite biljke, začini, stabiljke, lišća (eukaliptus, kamfor, žalfija, limunska trava, kantarion, verbena)
-mirišljava drva, razni koreni (crvena i bela sandalovina, đumbir, oman (ivanjsko zelje), kedar, kora hrastovog drveta)
-cvetovi, plodovi (kleka, anis, lavanda, latica ruže, cvet narandže)

Kakvo dejstvo ispoljavaju neke od ovih materija?
-kedar: oslobađa od stresa, potpomaže iskašljavanje
-limun: ima antibakterijsko, antimikrobno, antiseptično i antivirozno dejstvo
-bor: ima antibakterijsko i antiseptično dejstvo, smanjuje otok i oslobađa od stresa
-eukaliptusz: ima antibakterijsko i antivirozno dejstvo, potpomaže iskašljavanje
-lavanda: umiruje, relaksira i ispoljava antidepresivno dejstvo

Pored ovih osnovnih sastojaka postoje i mnogobrojne mešavine, koje sadrže sastojke primenjivih tokom određenih vrsta rituala, tradicionalnih obreda ili služe za povećanje energije (mešavina tamjana za crkve, mešavine za stimulisanje ljubavnog raspoloženja, mešavina elemenata, godišnjih doba i nebeskih tela)

Ovakvo dejstvo mirisi ispoljavaju zahvaljujući tome što je od pet čula čoveka, jedino čulo mirisa povezano sa limbičkim sistemom mozga, a završeci nerava za registrovanje mirisa se nalaze direktno u amigdali. Mozak čoveka instinktivno reaguje na svaku vrstu mirisa i to brzinom od svega 0,5 sekundi, dok je za reagovanje na bol potrebno 0,9 sekundi.

Eterična ulja dospevaju u vazduh pomoću električnih rasprašivača tkz. difuzora, koji omogućavaju isparavanje mirisa bez dejstva temperature. Ovo je veoma važno jer se na ovakav način molekule mirisa ne oštećuju i ne menjaju svoj oblik. Ovi aparati razgrađuju eterična ulja do veličine atoma (uz pomoć ultrazvuka) i omogućavaju njihovo dospevanje u vazduh. Prednost ovih aparata je to što su veoma tihi, sigurni i mogu da rade 4-5 sati u kontinuitetu.

Aromaterapija je danas već dosta zastupljena na svim područjima života, a sve je češća njihova upotreba i u bolnicama (mada je to još uvek manje zastupljeno u Srbiji). Razblažena eterična ulja, pored toga što osvežavaju vazduh u zdravstvenim ustanovama, imaju i dezinfekciono dejstvo, utiču na raspoloženje, umiruju i pomažu rad medicinskog osoblja.

 

Potražite naš aktuelni
nedeljni savet.