Cimet i med u svetu parfema

« Nazad na prethodnu stranicu

Cimet i med u svetu parfema

Cimet i med u svetu parfema

Cimet je jedan od najstarijih začina na svetu. U Egiptu i Kini je korišten ka sredstvo za lečenje već od 2700 godine p.n.e.

Cimet je zimzeleno drvo iz familije lovora.

Cimet vodi poreklo sa Šri Lanke, a danas već postoje plantaže drveća u Indoneziji, Madagaskaru i Srednjoj Americi. U drevnoj civilizaciji je bila velika potražnja za cimetom, jer je korišćen i za svakodnevne potrebe i za razne rituale (u Egiptu su ga koristili za mimifikaciju).

Postoje dve glavne kategorije cimeta:
• Cassia cimet-deblji je i ima izražajniji miris. Lako je dostupan na tržištu i ima relativno prihvatljivu cenu.
• Cejlonski cimet-mnogo je kvalitetniji, dobija se iz unutrašnje, tanje kore drveta, slađi je i mnogo ukusniji.

Arapi su prvi počeli da trguju sa cimetom, a trgovinu nastavili i Rimljani i Grci.

U srednjem veku je rasprostranjenost parfema značajno povećan zahvaljujući raznim osvajačkim pohodima. Kao biber i korijander i cimet se koristio za popravljanje ukusa pokvarene hrane. Monopol trgovine cimeta su prekinuli Vasco da Gama kada su otkrili Ceylon.

Tokom 1600. godine vladavinu nad trgovinom sa cimetom su preuzeli Holandija i Englezi, pod čiju vlast je pripao ovo ostrvo.

Cimet se koristi u kuhinji ali i u kozmetičkoj industriji. Ima jako antizapaljensko i dezinfekcino dejstvo, stimuliše varenje, cirkulaciju i smanjuje nivo šećera u krvi.

Cimet je često sastavni element parfema.

Ceylon Cinnamon Cliven predstavlja začinjen i stimulativan parfem, koji daje energiju, dočaravajući fantastiču atmosferu Cejlona. Im uniseksni karakter.

Comme des Garcons Series 5 Sherbet: Cinnamon je aromatični, začinski, uniseksni parfem. Plasiran je na tržište 2003. godine. Kreator parfema je Bertrand Duchaufour. U gornjim notama vladaju cimet, kedar i bergamot. Srednje note su sačinjene od banzoina i saffrona. Baza se gradi na kombinaciju tikovine, vetivera i belog mošusa.

Canela (Cinnamon) Crusellas & Company je orijentalno-začinski, uniseksni miris. U njemu dominantnu ulogu igra cimet.

Cinnamon Bark Demeter je jedan od onih mirisa, koji svakog čoveka čine veselim. Veoma je prijatan za noše, jer uprkos jakoj dominaciji cimeta ne spada u previše slatke parfeme. Ima veoma jednostavno pakovanje, koji je upravo zbog ovog pakovanja toliko privlačan.

Cinnamon Spice Perfume Oil ima orijentalni karakter. U gornjim notama preovladavaju kivi, crno grožđe i crvena ribizla. Srednje note su sačinjene od bibera, cimeta, geranijuma i ciklame. Baza je spoj pačulija, sandalovine, benzoina i đumbira.

Med
Nektarina, koja se smatra glavnim sastojkom meda nastaje tokom raznih procesa izlučivanja pčela. Boja, miris i nektarina cvetova privlači pčele, koje iz cvetova izvlače nektarinu i prenose ga u koš. Tokom raznih procesa u košu ona se pretvara u med.

Med kao i cimet može da se koristi u razne svrhe, a danas već postoje čak i parfemi sa mirisom meda.

Marc Jacobs Honey
Predstavljen je na tržištu 2013. godine. Spada u kategoriju cvetno-voćnih parfema. Prvenstveno se preporučuje za letnje periode. Ima prijatan sladunjav miris, jedina mana mu je to što nije naročito postojan. Upakovan je u bočicu karakterističnu za Marc Jacobs parfeme.

Elizabeth Arden Green Tea Honeysuckle
Takođe je prikazan na tržištu 2013. godine. Otvara sa citrusnim notama, koji se polako pretvara u lagani slatko cvetni miris za kremastim završetkom. Nije naročito postojan, ali je uprkos tome omiljeni parfem mnogih. U njegovim gornjim notama se nalazi bergamot, limun, zeleni čaj, mandarina, malina. Srce je kombinacija jasmina, ylang-ylanga, zelenog čaja i nerolija. Baza je izgrađena na spoj breskve, mošusa, breze i mošusa.

Montale Honey Aoud
Predstavljen je na tržištu 2015. godine i sačinjen je od kompozicije ouda, meda, cimeta, ambera, kožastih nota, vanile, pačulija i cvetova. Jednostavno je predivan. Prijatna, opuštajuća, sofisticirana mirisna kompozicija.

Kim Kardashian Pure Honey
Ima izraženi medni miris, koji nimalo nije napadan. U njegovim gornjim notama se nalazi frezija, crvena ruža, cvet mandarine. Srce je spoj orhideje, meda i pčelinjeg voska. . Baza je sačinjena od kokosa, vanile i mošusa.

 

Potražite naš aktuelni
nedeljni savet.