Legenda o kokosu i njegova upotreba u hrani i parfemima

« Nazad na prethodnu stranicu

Legenda o kokosu i njegova upotreba u hrani i parfemima

Legenda o kokosu i njegova upotreba u hrani i parfemima

Za stanovnike tropskih predela, kokos nije samo izvanredan izvor hranjivih materija, ali zbog mogućnosti reciklaže delova biljke predstavlja i izvor sirovine.

Poreklo palme kokosa se ne može tačno odrediti, ali se smatra da je rasla na obalama mora Jugoistočne Azije. Prvi izvori o uzgajanju kokosa i njegove upotrebe kao usev datira na period od pre 3000 godine. Danas se već dobro zna da se kokos razmnožava sam od sebe, jer je jedan kokosov orah sposoban da plima na moru i nekoliko kilometara. Kokosov orah je veoma otporan i sposoban je da održi svoju sposobnost klijanja i do 3 meseca u slanoj vodi.

Prema Polinežanima poreklo kokosa se može povezati ljubavnom pričom devojke sa ostrva Tonga. Prelepa Heina je jednog dana, kupajući se u moru upoznala jegulju i između njih se stvorila ljubav. Roditelji devojke međutim nisu dozvolili da se ona uda za ribu, pa je njen otac zarobio i ubio jegulju. Poslednja želja jegulje je bila da se njegova glava zakopa u pesak pored porodične kuće. Heina je svakog dana posećivala grob svog voljenog i zalivala grob svojim suzama, sve dok jednog dana iz groba nije pronikla jedna neobična biljka. Istovremeno sa rastom ove biljke, rastao je i stomak Heine, koja je bila trudna. Kada je rodila svog sina, biljka je već izrasla u veliko drvo. Kada je dečak malo porastao, popeo se na drvo i ubrao jedan jedini kokos sa drveta. Heina diveći se neobičnom plodu shvatila je to koliko će ovaj plod biti vredan za ljude.

Legenda o kokosu postoji i u narodu Kerala. Prema legendi, nekada davno je živeo jedan dečak, koji se bavio ribolovom, ali nikako nije uspeo da ulovi ribu. Kako bi pobegao od ruganja lokalnih stanovnika obratio se čarobnjaku i učio je od njega magiju. Da bi na neki način uzvratio svojim sunarodnicima, svake noći je skinuo svoju glavu i tako ušao u vodu da lovi ribe. Jedne noći međutim jedan od lokalnih stanovnika je ukrao njegovu glavu i kada je on izašao iz mora i nije mogao da pronađe svoju glavu, vratio se u more i pretvorio se u ribu. Čovek, koji je ukrao glavu, sakrio ga je pored jedne lokalne prodavnice i dok je otišao da pozove ostale, od glave je nikla kokosova palma, čiji je plod mnogo ličio na lice dečaka.

Danas se dobro zna da kokos ima veoma povoljno dejstvo na organizam, a često je i glavni sastojak raznih parfema.

Victoria's Secret Coconut Passion ima sladunjav miris, koji je relativno postojan. U njemu pored kokosa podjednako dominira i vanila. Ima zavodljiv i topao karakter.

Yves Rocher Smoothe Pineapple-Coconut Eau De Toilette je prijatan letnji parfem, koji je izuzetno postojan. Miris ananasa i kokosa ga čini veoma primamljivim za osobe, koje vole ovakve mirise.

The Body Shop Coconut Eau De Toilette. Svi oni, koji vole miris kokosa voleće i ovaj miris. U njemu kokos ima izuzetno dominantnu ulogu. Dosta je postojan i prijatan miris.

Demeter Coconut ima miris sveže obranog kokosa. Sladak je svež i veoma prijatan.

Jeanne Arthes Sexy Coconut je plasiran na tržište 2000 godine. Spada u kategoriju cvetno-voćnih mirisa. U njegovim gornjim notama se nalazi limun, crna ribizla i bergamot. Srce je spoj irisa, kajsije i jasmina. Baza je zasnovana na mirisu bršljana, kokosa i vanile.

H&M Coconut & Vanilla spada u orijentalni vanilasti miris u kome dominira vanila i kokos.

Black Coconut Ava Luxe je uniseksni parfem. Spada u kategoriju tropskih gurmanskih mirisa, u kome dominantnu ulogu ima sladak kokos i rum. Kreator parfema je Serena Ava Franco.
Coconut Lime Verbena by Bath and Body Works je citrusni gurmanski parfem za žene. U njegovim gornjim notama se nalazi limun, crna ribizla, bergamot i limun. Srce je spoj tuberoze, kokosa, limuna, mandarine, breskve, đurđevka i kedra. Baza je zasnovana na sandalovini, vanili i mošusu.

Tiare Coconut Lucy B je tropski miris, koji asocira na Australijske plaže. Ovaj parfem predstavlja egzotični, cvetni miris sa toplom orijentalnom bazom. U gornjim notama su ukombinovane cvetne note sa kokosom, srce je sačinjeno od magnolije, koja je sagrađena na mirisuambera i vanile.


 

Potražite naš aktuelni
nedeljni savet.