Procter & Gamble

« Nazad na prethodnu stranicu

Procter & Gamble

Procter & Gamble
The Procter & Gamble Company je osnovana 1837 godine u Ohaju, u SAD, a njegovi osnivači su bili William Procter poreklom iz Engleske (bavio se proizvodnjom sveće) i James Gamble poreklom iz Irske (bavio se proizvodnjom sapuna). Njih dvoje su se sreli kada su se oženili sa sestrama Norris čiji ih je otac ubedio da postanu poslovni partneri. Prvenstveno su se bavili proizvodnjom sapuna i sveća.
1879 godine James Norris Gamble, sin Jamesa Gamblea, stekavši diplomu hemičara proizveo je jedan jeftin beli sapun visokog kvaliteta. Ovaj sapun je nazvan Ivory (slonovača) i karakterisala ga je čistoća, nežnost i trajnost. Zahvaljujući domišljatosti Harley Proctera on je uspeo da uveri svoje partnere da izdvoje 11.000 dolara za reklamiranje ovog sapuna u nedeljnim novinama, koji se pojavao svake nedelje širom zemlje.
1887 godine  P&G je pokrenuo jedan novi program zasnovan na raspodeli profita, koji je bio namenjen za radnike u firmi. Na ovakav način je pokušao da ublaži probleme, koji su se pojavili u radničkoj klasi širom zemlje. Ovaj dobrovoljni program čiji je idejni tvorac bio William Cooper Procter, unuk osnivača, imao je za cilj da ukaže na ulogu zaposlenih u firmi i napredak firme učini zavisnim od njihovog zalaganja.  P&G  je stalno proširivao asortiman svojih proizvoda, tako da je do 1890 godine u ponudi imao 30 različitih sapuna. Zahvaljujući novoj vrsti reklamiranja (reklamiranje proizvoda u boji, koji su se pojavljivali u magazinima, a obuhvatali su veoma često celu stranicu) proizvodi kompanije su dostizali sve veću popularnost. Potražnja za proizvodima je neprestano rasla, pa je kompanija počela da se širi. U Ivorydale se osniva prva analitička laboratorija gde se vrši istraživanje vezano za proizvodnju sapuna sa ciljem usavršavanja tehnologije proizvodnje sapuna.
Pored istraživačkog rada i razvoja proizvoda kompanija je vodila računa i o potrebama potrošača, tako da se P&G može smatrati pionirom na području istraživanja tržišta. Njihov marketinški program je takođe bio jedinstven: prikazivanje sapunica u radiju, akcije za promovisanje proizvoda, poklanjanje uzoraka.
1911. godine P&G  je prikazao Crisco prvi potpuno prirodan margarin. Crisco je bio mnogo zdraviji od masti životinjskog porekla, a njegova cena je bila mnogo manja od cene putera. 1919 William Cooper Procter je napravio dalje korake za učvršćivanje odnosa između kompanije i zaposlenih.
1939. godine, pet meseci nakon pojave televizije je prikazana prva televizijska reklama o Ivory sapunu.  Do 1945 godine P&G  je postala kompanija u vrednosti od 350 miliona dolara. Njegovi proizvodi su prvenstveno bili popularni u Kanadi i SAD. Kupovinom engleske firme Thomas Hedley & Co., kompanija je počela svoje proširivanje prema Evropi.
1946. godine je na tržište dospeo Tide, prvi značajniji proizvod nakon pojave Ivory. U odnosu na ostale proizvode sličnih kategorije Tide je bio mnogo efikasniji, pa je veoma brzo postigao veliki uspeh na tržištu. Zahvaljujući ovom uspehu kompanija je počela brzo da napreduje i da širi asortiman svojih proizvoda. Crest je bila prva pasta za zube sa fluorom, koji je zahvaljujući organizaciji američkih zubara takođe postao vodeći proizvod na tržištu. Uvođenjem tehnologija za proizvodnju celuloze počela je proizvodnja wc papira i ubrusa.
1962. godine se pojavila Pampers pelena čime je P&G  postala prva kompanija koja je proizvela pelene za jednokratnu upotrebu. Kompanija je posvećivala veliku pažnju i međunarodnoj trgovini, izgradila je predstavništvo u Meksiku, zatim u Evropi, pa i u Japanu. Od 1980. godine broj potrošača koji su mogli da biraju od sada već 250 proizvoda se povećao na četvorostruku vrednost. Dobro poznati proizvodi ove kompanije su Pampers,  Tide, Ariel, Pantene, Head&Shoulders, Lenor, Old Spice, Blend-a-med. 
P&G  je danas već prisutan u više od 70 zemalja, utiče na povećanje životnog standarda, jer zapošljava više od 100.000 ljudi širom sveta. P&G je prisutan i u parfemskoj industriji, a njegovi najznačajniji parfemi su: Giorgio Beverly Hills, Jean Patou, Lacoste, Laura, Valentino, Old Spice, Yardley London, Anna Sui, Dunhill, Escada, Ghost, Gucci, Marc O'Polo, Max Mara, Mexx, Montblanc, Naomi Campbell, Puma, Rochas, Tosca, Bruno Banani, Bogner, Charles Jourdan, Chiemsee, Cindy Crawford, Elen Tracy, Extase, Gabriela Sabatini, Galileo, Globe, Irisch Moos, Priscilla Presley, Strenesse, Sumatra Rain, Trussardi i 4711.

Potražite naš aktuelni
nedeljni savet.