Bagrem kao sastojak parfema

« Nazad na prethodnu stranicu

Bagrem kao sastojak parfema

Bagrem kao sastojak parfema

Bagrem potiče iz Severne Amerike, a donešen je u Evropu sa ciljem da veže pesak. Pripada porodici Fabaceae i može da dostigne visinu od 20-25cm.

Seme bagrema je u Evropu doneo jedan moreplovac iz Indije za baštovana Henrija IV. Baštovan je zasadio seme pored Katedrale Notre Dame iz koga se zatim razvilo drvo sa tankim listovima i mirišljavim belim cvetovima. Ovo drvo i dan danas postoji i smatra se najstarijim drvetom u Parizu.  Iz Pariza se bagrem ubrzo proširio i u ostalim delovima Evrope i u Australiji, gde su domoroci koristili više od 30 raznovrsnih vrsta u cilju lečenja.

Beli bagrem cveta u maju. Ima karakterističan sladak miris. Sadrži eterično ulje linalol. Potrebno mu je puno svetosti i odgovarajuća temperatura. Njegovi cvetovi obrazuju viseće grozdove dužine od 10-15cm i obično zaslađuju majske noći. Bagremov cvet se koristi za lečenje, u kuhinji, ali i u kozmetičkoj industriji.

Zbog svog predivnog mirisa može se pronaći i u raznim parfemima.

Severnoye Siyanie Belaya Acacia je cvetni parfem plasiran na tržište davne 1953. godine. Kreator parfema je Bella Goutzeit. Sačinjen je od kombinacije bagrema i belih cvetova.

Corday Fame je cvetni parfem za žene, plasiran na tržište 1946. godine. U njegovim gornjim notama se nalazi bergamot, bagrem, aldehidi, limun, galbanum, med, narcis, začinske note i cvet limuna. Srce je sačinjeno od karanfilića, cveta narandže, tuberose, irisa, gardenije, lotosa, ilang ilanga, jasmina i orhideje. Baze se gradi na kombinaciju duvana, benzoina, cibeta, oakmosa, ambera, vetivera, pačulija, mošusa, sandalovine, labdanuma i tonke. Sam parfem ima jedno „staromodno“ pakovanje.

DSH Perfumes La Belle Saison je uniseksni cvetni parfem. Plasiran je na tržište 2016. godine. Kreator parfema je Dawn Spencer Hurwitz. Sačinjen je od jorgovana, mošusa, anisa, bergamota, bagrema, meda, heliotropa, sandalovine, jasmina, nerolija i lista ljubičice.

Donna Karan Cashmere Aura predstavlja novo izdanje kolekcije Cashmere Mist. Otkriva svetlost žene, a njegov miris stvara atmosferu Francuske rivijere. Parfem je sačinjen od citrusa i delikatnih cvetova. Otvara sa iskričavim aldehidima i uljima narandže, koji predstavljaju uvod u cvetno srce sa ilang-ilangom, bagremom, crnom ribizlom, mošusom i vanilom.

Pokrovka Trading House Wild Poppy je cvetni parfem za žene. Kreator parfema je Marina Nikitina. U gornjim notama se nalazi kranfilić i bosiljak, srednje note su spoj jasmina, heliotropa, bagrema i cimeta. Baza je sačinjena od ambera, sandalovine i mošusa. Parfem je dobio jedno interesantno pakovanje sa crvenim natpisom i crvenim čepom.

Ein Gedi Light of Jerusalem je parfem za žene. Otvara sa kompozicijom ružinog drveta i đurđevka, koji se pretvaraju u kompoziciju mirisa tamjana, jorgovana, cimeta, ljubičice i bagrema zasnovanih na kombinaciji vanile, pistaća, duvana, karanfilića, sandalovine i mošusa.

Jequiti Adriane Galisteu Fashion je cvetno-voćni parfem. Plasiran je na tržište 2013. godine. Kreator parfema je Marion Costero. U gornjim notama preovladava miris ribizle, srednje note su spoj ruže, božura i bagrema. Baza je sačinjen od ambera i mošusa. Bočica ima primamljiv oblik, koja simbolizuje skromnost.

Ein Gedi Essence of Ein Gedi je parfem namenjen za žene. Gornje note su sačinjene od đurđevka i ružinog drveta. Srednje note su spoj jorgovana, ljubičice, meda, bagrema i irisa. Baza se zasniva na miris vanile, pistaća, duvana, karanfilića, sandalovine i mošusa.

Panos Emporio Floral Secret je veoma interesantna kompozicija cvetova i voća. U njegovim gornjim notama se nalazi malina, dinja, šljiva i bergamot. Srednje note su sačinjene od orhideje, bagrema, ljiljana i ruže. Baza je spoj sandalovine, vanile i mošusa. Roze boja parfema i elegantan oblik bočice čini ga pravim parfemom za prave žene.

Paris Elysees Red Garden je orijentalno cvetni parfem. Plasiran je na tržište 2015. godine. U gornjim notama se nalazi ljubičica, bergamot i Bugarska ruža. Srednje note su sačinjene od vanile i belog mošusa. Baza se zasniva na biljnim notama, bademu i vanili.

Svaki od ovih parfema je jedinstven na svoj svojstven način, ali ih bagrem ipak čini nalik jedno drugom. Nosite miris bagrema sa sobom i uživajte u njemu.


 

Potražite naš aktuelni
nedeljni savet.