Beiersdorf i Nivea

« Nazad na prethodnu stranicu

Beiersdorf i Nivea

Beiersdorf i Nivea
Farmaceut Dr. Oscar Troplowitz je uvek dobro znao šta želi u životu. Njegov osnovni cilj je bio da razvije svima dostupan proizvod visokog kvaliteta. Da bi postigao ovaj svoj cilj 1890. godine je kupio Beiersdorf. Pravi prodor je usledio 1911 godine kada su Dr. Oscar Troplowitz, dermatolog Paul Gerson Unna i hemičar Dr. Isaac Lifschütz zajedničkim snagama počeli da rade na razvoju kreme, koji je zauvek promenio svet nege kože. Lifschütz je otkrio eucerin, koji je služio kao emulgator i na taj način otvorio mogućnost da se spoji voda i ulje u jednoj stabilnoj emulziji. Zahvaljujući tome zajedničkim radom ova tri vrhunska stručnjaka razvijena je krema prepuna hidratantnih lipidima veoma prijatnog mirisa. Na ovakav način je stvorena legenda i započela istorija Nivea kreme. Ovo prva krema za negu kože je dostigla svetsku slavu zahvaljujući svojoj stabilnoj strukturi. Od samog početka je proizvođena bez dodatka bilo kakvih konzervansa. Krema i dan danas ima veoma specifičan i karakterističan miris, koji podseća na šareni cvetni buket u kome dominira ruža, ljiljan i jorgovan dopunjen sa bršljanom. Nivea potiče iz latinske reči nix, što označava sneg.
Beiersdorf  je nastavio sa svojim istraživačkim radom u oblasti moderne nege kože i nakon otkrivanja i uspeha Nivea kreme. Ova kompanija je proizvela prvu zaštitnu kremu od Sunca, prvu kremu za negu tela, prvi after shave bez alkohola, prvi šampon za upotrebu za svaki dan, prvi dezodorans koji štiti kožu i prvu kremu sa aktivnim Q 10 koenzimom, koji usporava starenje kože. U Beiersdorfu trenutno radi više od 850 zaposlenih i to u oblastima istraživanja vezanih za dermatologiju i razvoja proizvoda. U ponudi imaju više od 500 proizvoda.
Prva Nivea krema plasirana na tržište 1911 godine nije bila upakovana u danas poznatu, karakterističnu plavu kutijicu. Njegova prvobitna boja bila je žuta sa elementima zelene boje. Izgled kutije se nije menjao do 1925 godine, kada pakovanje Nivea kreme postaje mnogo više od jedne aluminijumske kutijice. Ona je danas jedinstveni simbol brenda i jedan od najuspešnijih pakovanja u istoriji brendiranih proizvoda, koji se lako prepoznaje i bez logoa. Tip slova „Nivea bold“ je napravljen isključivo za kompaniju, a logo je toliko jednostavan da ga kupci prepoznaju čak i onda ako je većina slova pokrivena. Važno je istaknuti i to da je plava kutijica Nivea kreme tokom vremena postala lakša zahvaljujući jednom specijalnom proizvodnom procesu (težina pakovanja je postala manja za čak 6%, čime kompanija ostvaruje uštedu od čak 120 tona aluminijuma godišnje).
1930 godine asortiman proizvoda se proširuje sa kremama za brijanje, šamponima uljima za negu kože. Od sredine 1930 godine Nivea reklame reflektuju specijalan Nivea stil Elly Heuss-Knapp. Ona je prepoznala pozitivno asocijativno dejstvo bele i plave boje brenda i savršeno ih je ukomponovala u reklamne filmove.
1936 godine dolazi do značajnog preokreta u oblačenju žena. One skidaju tesne korzete i ideal postaju sportski tipovi žena sa blago preplanulim tenom. Izgrađuju se otvoreni štrandovi i postaje moderno sunčanje. Prilagođavajući se ovim novim trendovima tim Nivea stručnjaka vrši ispitivanje dejstva Sunca na kožu i na tržište plasiraju proizvode sa zaštitnim faktorima od Sunca: ulja za sunčanje NIVEA Nut Oil i Ultra Oil. U narednim godinama se pojavljuje sprej za sunčanje, mleko za telo, linija proizvoda za negu kože muškaraca, linija proizvoda namenjenih za osobe iznad 50 godina i linija mirisa.
Nivea je danas jedna od vodećih brendova u kozmetičkoj industriji, koja neprestano radi na usavršavanju svojih proizvoda i učesnik je brojnih akcija za zaštitu prirode i unapređivanja života na Zemlji.

 

Potražite naš aktuelni
nedeljni savet.