Đumbir kao začin, lek i parfem

« Nazad na prethodnu stranicu

Đumbir kao začin, lek i parfem

Đumbir kao začin, lek i parfem

Đumbir potiče iz tropskih kišnih šuma Azije. U Srbiji se proizvodi u staklenicima, a upotrebljava se koren đumbira, koji je dostupan u svežem ili sušenom, samlevenom obliku. Prema tradicionalnoj ajurveda metodi đumbir leči ne samo telo neko jača i duh. Stimuliše intelgenciju i čini čoveka mnogo odlučnijim.

Upotreba
Đumbir ima veoma šarenoliku primenu. Pored začinjavanja jela i pića, koristi se i u kozmetičkoj industriji, a deluje veoma povoljno i na zdravlje. Svoj specifičan ukus i miris dobija od eteričnih ulja u svom sastavu. Najveća koncentracija aktivnih supstanci se nalazi neposredno ispod korena, pa ukoliko se upotrebljava u svežem obliku, potrebno ga je oguliti veoma tanko, ali ako se koren dobro opere, ne mora se ni guliti.

Gastronomija
Đumbir je konstantno upotrebljavan i omiljeni začin Indijske kuhinje. Koristi se za začinjavanje supa, jela sa mesom, soseva, kolača, pića (rakija, liker, kuvano vino). Veoma je važno da se jela začinjavaju sa đumbirom samo u poslednjoj fazi kuvanja, jer se jedino na taj način izražava u potpunosti njegov karakteran ukus. Zbog njegove intenzivne arome, veoma je važno da se koristi umereno, jer kada se predozira, jelima daje gorak, neprijatan ukus.

Lekovita svojstva
Đumbir ispoljava i lekovita svojstva, smanjuje zapaljenje, pogodan je kod prehlade i bronhitisa. Poznato je da đumbir ublažava probleme sa varenjem, ali otklanja i mučninu. Smatra jednim od najboljih prirodnih lekova za oslobađanje od grčeva i umanjenja bola. Vitalizuje organizam, pomaže kod umora i povećava seksualnu želju.

Kozmetička industrija
Eterično ulje đumbira je veoma često upotrebljavana materija i u kozmetičkoj industriji. Najčešće se koristi kao sastojak muških parfema. U preparatima za negu kože se retko koristi, jer nadražuje kožu, ali kako stimuliše stvaranje krvi, pogodan je protiv celulita i proširenih vena.

Parfemska industrija.

Dsquared² Want Pink Ginger je veoma interesantan parfem. Prisutvo ouda u malim količinama ga čini neodoljivim. U pitanju je sladak, citrusni, kompleksni i začinski parfem. Apsolutno je jedinstven, njegov miris se ne može uporediti ni sa jednim drugim parfemom. Relativno je postojan i zbog svoje slatkoće se prvenstveno preporučuje za jesen ili zimu. Sačinjen je od spoja đumbira, limuna, ružinog bibera, mandarine, nerolija, ruže, heliotropa, vanile, drvenastih nota i ambera. Upakovan je u jednostavnu bočicu sa velikim okruglim čepom roze boje, koji ga čini izuzetno privlačnim.

Jo Malone Dark Amber & Ginger Lily je orijentalni drvenast parfem, u kome su savršeno pogođeni odnosi svih sastojaka. Predstavlja jedan topao, začinski miris, u kome dominira kiselost đumbira, a u bazi su note timjana, sandalovine i kože u savršenoj harmoniji. Istovremeno je balzamast i dimni. Okružuje svog nosioca sa puderastim notama, poput toplog pokrivača. Nije napadan, pa je idealan za sve one, koji ni u hladnim zimskim danima ne preferiraju previše jake arome.

Jo Malone Nutmeg & Ginger je još jedan parfem iz parfemske kuće Jo Malone. Spada u kategoriju drvenasto-začinskih parfema. Plasiran je na tržište 1990. godine. Kreator parfema je Jo Malone. Sačinjen je od kombinacije muškatnog orašćića, đumbira, sandalovine i kedra.


4711 Acqua Colonia Lemon & Ginger je jedan veoma prijatan osvežavajući parfem. Pogodan je za letnje periode. Reflektuje miris i sjaj toplog letnjeg dana. Limun u kombinaciji sa đumbirom, stimuliše i daje energiju, poput toplog, sunčanog dana na Siciliji.

Carolina Herrera Herrera for Men Refreshing Ginger je plasiran na tržište 2002. godine. Spada u kategoriju aromatičnih-začinskih parfema. Bočicu je dizajnirao André Ricardo. U gornjim notama se nalazi kompozicija lavande, karanfilića, đumbira i kardamona. Srce je spoj bršljana i duvana. Baza je sačinjena od mošusa, sandalovine i kedra.

Origins Ginger Essence Intensified Fragrance
Prema staroj Kineskoj tradiciji, tamo gde ima yina ima i yanga. U ovom parfemu se osvežavajući bergamot i limun nalazi u savršenoj ravnoteži sa vatrenim đumbirom, stvarajući tako savršenu sinergiju između toplog i hladnog, aktivnosti i mirnoće. Ovo je jedan privlačan miris kome se teško može odoleti.

Đumbir je prisutan svuda oko čoveka. Iskoristite njegove pozitivne osobine i budite uvek prijatno raspoloženi, zdravi i lepi.

 

Potražite naš aktuelni
nedeljni savet.