Mošus kao lek i komponenta parfema

« Nazad na prethodnu stranicu

Mošus kao lek i komponenta parfema

Mošus kao lek i komponenta parfema

Mošusni jelen spada u grupu papkara. Sličan je jelenu. Živi na planinskim predelima Srednje i Istočne Azije, Sibira, Himalaja, Nepala, Kine i Tibeta.

Njegovo telo je malo deblje, zadnja noga mu je duža od prednjih. Biljojed je, veoma bojažljiv i aktivan tokom noći. Nema rogove, ali mužjaci imaju povećane kutnjake, koji im služe za borbu sa drugim mužjacima prilikom perioda parenja.

Svoje ime je dobio po sluzi, koja se stvara u muškom polnom organu mužjaka. Ova sluz sadrži feromone, a ima veliku ulogu prilikom parenja. Jedan odrasli muškarac u toku godinu dana proizvodi svega 150g ove sluzi, čiji miris veoma mnogo liči na miris testosterona čoveka, a otuda potiče i njeno snažno dejstvo na čoveka u vidu afrodizijaka.

Mošus se kao komponenta parfema koristi od davnina (oko 5000 godina), a na istoku je sastavni deo velikog broja lekova.

Lekovita svojstva:
Efikasno deluje na nervni sistem, popravlja cirkulaciju i otklanja probleme sa plućima.

Sveži mošus je balsamast, ima crveno-braonkastu boju, a pod uticajem vazduha se suši i dobija tamniju boju. Predstavlja jedan od najpostojanijih mirisnih materija. Ima sposobnost da smanji isparavanje materija koji su mu dodati, i na taj način povećava postojanost tih materija. Svoju postojanost može zahvaliti muskonu, koji se dobro rastvara u alkoholu.

Postoji nekoliko vrsta mošusnog jelena, a u parfemskoj industriji se koristi sluz Sibirskog mošusnog jelena. Lov na ove jelene je strogo zabranjen od 1979. godine, ali i uprkos tome što se u parfemskoj industriji sada već koristi sintetički mošus, lov na njih ni dalje nije prestao.

Afrodizijaci napravljeni od mošusa su i dalje veoma traženi na tržištu, bez obzira na njihovu izuzetno visoku cenu.

Interesantno je da je mošus stavljan čak i među gradivna kamena pojedinih muslimanskih džamija, jer je takav mošus ispoljavao predivan miris pod uticajem Sunca.

Sintetički mošus
Pravi se od aromatičnih ugljovodonika, ima pomalo sladunjav miris iz njega nedostaje animalni karakter pravog mošusa.

Može se podeliti u tri glavne grupe:
1. aromatični nitro-mošus
2. policiklični mošus
3. makrociklični mošus

Za prvu i drugu grupu je dokazano da se nagomilavaju u organizmu i izazivaju rak i nepovoljno tiču na hormone. Treća grupa se koristi u kozmetičkoj industriji i u proizvodnji parfema.

Moschus Baur je otkriven od strane Alberta Baura. On je prilikom pokušaja da napravi TNT primetio da jedan od komponenti ima izrazito mošusni miris (kasnije je ova komponenta dobila naziv nitro-mošus).

Biljne komponente za zamenu mošusa
Mošusni slez, majmunski cvet, medicinska anđelika

Neki od mošusnih parfema:

Muelhens: My Melody Dreams je parfem star skoro 40 godina. Spada u cvetnu kategoriju parfema. Ima svež, sočni miris, koji je idealan za prave žene. Na žalost više se ne proizvodi, pa je mnogima ostao u sećanju kao prvi parfem, koji su imali.

Jovan: Musk je pravi mošusni parfem, koga karakterišu mekane, tople i puderaste note. Preporučuje se za hladnije zimske periode.

Alyssa Ashley: Musk spada u kategoriju cvetno-drvenastih mirisa. Ima mekan, kremasti, mošusni karakter. Ispoljava svoj miris u zavisnosti od raspoloženja i doba dana. Ponekad se javlja u vidu skromnog pratećeg mirisa, a ponekad se prikazuje kao pravi zavodnik.

Svi ovi parfemi imaju pomalo neobičan miris, upravo zbog sadržaja mošusa u sebi. Mošus je veoma specifičan miris, koji treba znati nositi, pa se preporučuje samo posebnim osobama.

Potražite naš aktuelni
nedeljni savet.