Osećajte se posebnim sa parfemom od orhideje

« Nazad na prethodnu stranicu

Osećajte se posebnim sa parfemom od orhideje

Osećajte se posebnim sa parfemom od orhideje

Orhideje se mogu pronaći na svim kontinentima na svetu osim na teritorijama gde vlada izuzetno vrela i hladna klima. Najviše im odgovara mikroklima na teritorijama Srednje-Američkih vulkana, u šumama oko Anda, na jugu Brazila u priobalnom i srednjem planinskom predelu Atlantskog okeana i na padinama planina Havaja. Većina orhideja je epifita, što znači da živi na drveću, ali postoje i zemljane vrste i vrste, koje su nastanjene na stenama.

Prva tropska orhideja je u Evropu donešena sa Bahama. Proširenje ovog cveta u Evropi se susrela sa brojnim preprekama sve do 19 veka, kada je u Engleskoj izgrađeno veliki broj staklenika. Kako još nisu bili dovoljno poznati osnovni zahtevi za uzgajanje ovog cveta, veliki broj importovanih orhideja je uginulo, a oni komadi koji su opstali prodavani su po enormno visokim cenama. Masovno uzgajanje orhideje je počelo tek u 20. veku zahvaljujući sterilnom oplođavanju i kloniranju u laboratorijskim uslovima. U ovom periodu se ubrzao i razvoj hibrida, jer se shvatilo da se orhideje lako mogu ukrštavati jedan sa drugim.

U svetu današnjice sakupljanje, eksport i uništavanje botaničkih vrsta je strogo zabranjeno u velikom broju država, ali uprkos tome čovekova strast za prikupljanje i uništavanje šuma u velikoj meri ugrožavaju opstanak ovih predivnih cvetova.

Orhideje se razmnožavaju zahvaljujući insektima iz područja u kojima žive.

Npr. vrstu orhideje pod nazivom Angraceum može zaprašiti samo jedna vrsta noćnih ljiljaka. Nažalost ovakva vrsta povezanosti sa pojedinim insektima predstavlja i jednu vrstu problema opstanka orhideja, jer ako na jednoj teritoriji ne živi određena vrsta insekta, koji vrši oprašivanje, biljka neće opstati uprkos pogodnim klimatskim uslovima.

Seme orhideje sazreva  u roku od 5-18 meseci. U jednom semenu može biti i nekoliko miliona malih semena. Za uspešnost klijanja je neophodna jedna vrsta gljive, koji u početnom periodu živeći u simbiozi sa orhidejom vrši njenu prehranu. Kako orhideja raste, tako se penje niz gljivu, sve dok ne dosegne vrh drveta gljive gde donosi cvetove. U kasnijem periodu odrasla jedinka orhideje se osamostaljuje i stvara materije, koje sprečavaju preterano razmnožavanje gljiva.

Na predelima sa umerenom klimom žive zemljane vrste sa skromnijim izgledom, koji zimu preživljavaju povlačeći se pod zemlju.

Zahvaljujući svom predivnom mirisu, orhideja je veoma često i jedan od bitnih sastojaka parfema.

Tom Ford Black Orchid je predstavljen na tržištu 2006. godine. Spada u kategoriju orijentalno-cvetnih parfema. 

Beyoncé Heat Wild Orchid  spada u ambrastu-drvenastu-cvetnu kategoriju mirisa. Ima veoma prijatan, sadunjav miris, ali uprkos tome nije previše napadan. Jedinstven je i specifičan. Preporučuje se prvenstveno za jesenji-zimski period. Njegove gornje note su sačinjene od mirisa nara, kokosa i duda. Srce je sačinjeno od orhideje, magnolije i orlovih noktiju. Baza parfema je sagrađena na mirisu ambera, mošusa i drvenastih nota.

Halle Berry Pure Orchid spada u kategoriju cvetnih parfema. Slobodno se može reći da je Halle Berry jedan od najlepših žena, iako je već prešla četrdesete. Njen parfem je prijatan, lagan, ne previše napadan, elegantan i stilski. Sačinjen je od kombinacije limuna, kaktusa, anisa, orhideje i jedne specifične vrste bora.

LM Parfums Sensual Orchid predstavlja najseksepilniji luksuzni parfem plasiran na tržište u poslednjih nekoliko godina. Otvara sa kombinacijom citrusa i badema, koji se ubrzo pretvara u spoj orhideje, jasmina, božura i vanile. Predstavlja jedan predivan i specifičan miris, pravi elegantni parfem za zimski period.

Acorelle Anti-Stressz White Orchid
Eterična ulja Acorella proizvoda deluju na osećanja, vraćaju energiju organizmu, opuštaju i dovode organizam u ravnotežu. White Orchid parfem oslobađa od stresa i smanjuje nabujalost emocija sa snagom eteričnog ulja narandže i sandalovine. Sačinjen je od prirodnih sastojaka. Ne sadrži u sebi ftalate, veštačke boje i hemijska jedinjenja. 90% sastojaka potiče sa ekoloških parcela.

Kao i sama orhideja i parfemi sa orhidejom nose neku vrstu specifičnosti u sebi. Upotrebom parfema sa orhidejom svako će se moći osećati zaista posebnim. Doživite i vi taj osećaj.

 

Potražite naš aktuelni
nedeljni savet.