Upoznajte ružu iz jednog drugog ugla

« Nazad na prethodnu stranicu

Upoznajte ružu iz jednog drugog ugla

Upoznajte ružu iz jednog drugog ugla

Ruža je jedna od najpoznatijih i najstarijih cvetova na svetu sa dugom istorijom.

Arheološki nalazi potvrđuju da je ruža cvetala na planeti još pre oko 35 miliona godina. Samatra se cvetom sa najkomplikovanijom familijom i sa 30000 različitih vrsta.

Prema nekim verovanjima, ruža se počela uzgajati pre oko 5000 godina u Aziji.

Njegovo najranije prikazivanje je bilo u periodu 1770. pre Hrista i to na jednom crtežu na ostrvu Krit. Ona je takođe pronađena i u nekim Egipatskim grobnicama, kao sastavni element cvetnog venca. Okamenjeni venac pronađen u grobnici piramide Haware je bio sačinjen od ruže čiji su primerci poznati i dan danas.

Najraniji pisani dokument o ruži se nalazi u Homerovoj Ilijadi u 23. pesmi. Homer u ovom delu opisuje priču o Troji, Trojanskom kralju Hektoru i Ahilu, pri čemu navodi da se na Ahilovom štitu nalazila jedna ruža. Takođe se u ovom epu spominje i ružino ulje, sa kojim je balsamirano telo preminulog Hektora.

Grčka boginja Afrodita je takođe volela ružu, pa je njen hram bio uvek ukrašen sa predivnim crvenim ružama. Prema legendi, kada je Afrodita čula da je njena ljubav Adonis smrtno ranjen, dojurila je ka njemu. U žurbi se ogrebala u trnove ruže, a njena krv je obojila mitske cvetove bele boje u crvene. Tako je bela ruža dobila crvenu boju. Od tada je crvena ruža postala simbol ljubavi.

Ruža je često služila i kao dekoracija stola u rimskim kućama, a gostima su ugađali vodom za kupanje prepun laticama ruže, jer se verovalo da ruža deluje kao afrodizijak i idealan je lek protiv pijanstva. Rimljani su zaslužni i za običaj da se na grob preminule voljene osobe zasadi crvena ruža, a na grob mladih devojaka bela ruža, kao simbol čistoće.

U kasnijim periodima su bazeni i fontane vladara i aristokrata punili laticama ruža prilikom raznih slavlja; carevi i generali su često veličali sebe koračajući tepihom posutim laticama ruže; a ruža se koristila i za izradu eteričnih ulja i parfema, ali i u svrhe lečenja.

Koji su to parfemi u kojima ruža igra dominantnu ulogu?

Lancôme Trésor Midnight Rose je plasiran na tržište 2011. godine. Spada u kategoriju cvetno-drvenastih, mošusnih parfema. U pitanju je veoma specifičan parfem, koji je istovremeno i sladak i kiseo. Na koži najpre ispoljava neki čudan, ali veoma prijatan malinast i gorak miris, koji kasnije dobija pomalo dimni karakter. Relativno je postojan. Pravi zimski parfem.

Bvlgari Rose Essentielle je parfem u kome je miris ruže uokviren tako da ne bude napadan i kičast. Ima osvežavajući, ali ipak postojan karakter. Prvenstveno se preporučuje sa starije životno doba. Sačinjen je od kombinacije tuberoze, ruže, crne ribizle, jasmina, viole i pačulija.

Carolina Herrera 212 VIP Rosé je veoma zanimljiv parfem. U njemu se može osetiti kiselost mirisa šampanjca, a jak miris alkohola u početku kasnije dobija voćni i topao karakter. Relativno je postojan, a preporučuje se za nošenje tokom celog dana. U njegovim gornjim notama se nalazi miris šampanjca i raznih voća. Dominantnu ulogu u srcu dobija cvet kajsije, koja je sagrađena na drvenaste note baze.

Avril Lavigne Forbidden Rose spada u kategoriju cvetno-voćnih parfema. U njemu su voće note iznenađujuće jake. Sam parfem je mističan i tajanstven o čemu svedoči i predivan dizajn bočice ljubičaste boje sa crnim čepom u obliku ruže.

Dolce & Gabbana Rose The One je jedan savršen parfem. Pogodan je za jesenji, prolećni period. Nije naročito postojan. Sačinjen je od kombinacije crne ribizle, grejpa, mandarine, đurđevka, ruže ličija, mošusa, ljiljana, sandalovine i vanile.

Yves Rocher Rose Oud je plasiran na tržište 2016. godine. U njemu vlada topao, dimni, začinski miris ruže, koji ostaje nepromenjen tokom dugog vremenskog intervala. Može se koristiti tokom sva četiri godišnja doba

Ruža je široko rasprostranjeno cveće, a pored toga što je lepa, njen miris svakog čoveka odnosi na jedno predivno putovanje u svet u kojem je sve moguće ostvariti. Okružite se mirisom ruže i ostvarite svoje snove.

Potražite naš aktuelni
nedeljni savet.